Tv-kijken online

[ www.tv-kijken.eu ]

Online tv-kijken & Video On Demand

De inhoud van het begrip tv kijken is veranderd. Tot de jaren zeventig stond het synoniem voor het bekijken van uitzendingen van de publieke omroepen. Daarna kwamen er commerciële tv-stations bij. Satellietontvangst maakte de hoeveelheid zenders nog groter.
Filmnet was in 1985 de eerste betaalzender waar een wisselend aantal films die in een aangekondigde volgorde werd uitgezonden. Maar Filmnet is geen succes geworden en inmiddels ter ziele. Leveranciers van televisie en internet zoals Ziggo en KPN bieden tegenwoordig extra producten aan zoals HBO en Videoland.

Omdat alle deze kanalen en diensten doorgaans op een televisie worden bekeken spreekt men van televisie kijken. Voor de een is het synoniem voor het bekijken van het achtuurjournaal, voor de ander is tv-kijken het bekijken van alleen films. De 'ouderwetse' tv-stations vallen onder de noemer lineaire tv, de nieuwe diensten zoals Netflix, Videoland en NLZiet vallen in de categorie video on demand.

Smart TV

Tv-kijken Op de achtergrond spelen begrippen als Smart TV ook mee bij het veranderende begrip tv-kijken.
Smart TV biedt extra functies op de tv. Het kan worden aangeboden door de fabrikant van de televisie, de aangesloten dvd-speler, game-console of de leverancier van het gewone tv-signaal. Die extra functies betreffen (beperkte) internettoegang, spelletjes, weersvoorspelling e.d. Steeds vaker verschijnen hier ook filmdiensten. Het bekijken van de gehuurde films of series is dan makkelijker dan via een externe computer, zeker als er kabels moeten worden aangesloten.
De facturering verloopt via de kabel- of tv-aanbieder.

Maak je eigen Smart TV met een Android-stick

Wanneer je geen Smart TV hebt en toch direct via je televisie op internet wilt surfen, films downloaden of zelfs nog veel meer dan is een Android-stick iets voor je. Het is een mini-computer die in een usb-achtige stick is verpakt. Je plugt hem direct in een HDMI-ingang van je televisie. Hij wordt ook tv-dongel genoemd.
De Android- of TV-stick werkt als een computer die op Android versie 4.x draait. Vergelijk het met een smartphone of tablet. Het scherm is je tv. Als invoerapparaat kun je een toetsenbord en muis gebruiken die je aansluit op de usb-poort van de stick.
Internettoegang loopt via Wifi. De prijzen liggen ruwweg rond de 50 euro.
En ja, het gebruik van Android maakt het ook mogelijk om te e-mailen, games te spelen en apps te downloaden vanuit de store.

Google Chromecast streamt video via Wifi

Sinds april 2014 is Google's Chromecast in Nederland te koop. Voor 40 euro koop je deze tv-dongel van Google. Vanaf bijna elk Wifi-apparaat kun je verbinding leggen en de streaming video ervan weergeven op de tv. Het is geen Smart-TV dongle zoals hiervoor beschreven, het geeft alleen het videosignaal van een (handheld-) apparaat door. De voordelen zijn: groter scherm, makkelijker selecteren van content en een draadloze verbinding van het apparaat naar de televisie. Er is wel een router nodig om de signalen bij te tv te laten uitkomen.
De Chromecast bewijst ook zijn nut als je streaming video wilt kijken en geen Smart-TV hebt, of er geen Smart-TV app is voor jouw video-leverancier. Je kunt de video dan vanaf je telefoon naar de TV sturen.
Er is een een Chromecast Ultra die een hogere beeldkwaliteit levert.

Binge watching

Eén van de gevolgen van het aanbieden van VOD en het feit dat kijkers zoveel mogen consumeren als ze willen is het zgn. binge watching. Het is het achter elkaar kijken van veel afleveringen van een bepaalde serie. Als de kijker dat wil kan hij zelfs een heel seizoen in één keer bekijken.

Ontwikkelingen in video-land

In Amerika timmeren Disney en Amazon Prime hard aan de weg. Zij gaan zich ook in Europa manifesteren. Disney heeft de beschikking over een enorme hoeveelheid eigen materiaal, niet alleen de klassieke Disney-films maar ook al het Star Wars materiaal. Daardoor zullen de Star Wars-films niet langer door Netflix vertoond kunnen worden.
De komst van meerdere grote spelers op de markt is enerzijds goed nieuws voor de consument want er is meer aanbod en de prijzen dalen. Maar een minpunt is dat je nergens alle titels kunt zien dus keuzes moet maken of meerdere abonnementen moet afsluiten.

Interactiev tv

Interactieve televisie is inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Het betekent dat jij, als kijker, mede bepaald wat je kijkt en waneer je iets bekijkt. Dat beperkt zich niet tot het simpele terugkijken van een uitzending, maar ook het live kunnen pauzeren van een uitzending zodat even iets te snacken kunt pakken zonder iets te missen.
Het interactieve aanbod wordt aangevuld door het huren van films en heel voorzichtig het beinvloeden van het verloop van de uitzending.

Handig links voor films op tv

Overzichten van films die op televisie worden uitgezonden:
Filmtotaal.nl
Tvfilm.nl