Netflix

Netflix: eindeloos films en series kijken

Netflix is op 11 september 2013 gestart in Nederland. Dat was goed nieuws voor alle film- en serie-junkies die graag eindeloos tv willen kijken. Eindelijk televisiekijken zoals we dat willen.
De prijzen (vanaf 8 euro) waren bijzonder en gaven richting aan de prijzen die de concurrenten daarna zouden vragen. Inmiddels zijn we het gewend maar bij de start van Netflix was het bijzonder dat Netflix wist waar je gebleven was met kijken en je een volgende keer naadloos het kijken kon vervolgen.
Voor enkele euro's per maand meer kun je het abonnement geschikt maken voor meerdere apparaten en de beeldkwaliteit opschroeven tot 4K.

Ondertiteld, legaal en goede kwaliteit

De series, films en documentaires zijn Nederlands ondertiteld en volkomen legaal. Er is dus (bijna) geen enkele reden meer om nog video via een 'alternatief circuit' te kijken of te downloaden.
Ook de hoge beeldkwaliteit draagt bij tot het kijkgenot. Netflix stemt de snelheid af op de kwaliteit van de verbinding. Alle mogelijke hardware wordt ondersteund waaronder de Xbox, PlayStations, tablets, smart-tv's, smartphones en Apple TV.

Welke content biedt Netflix?

House of Cards Netflix biedt veel (voor het geld) maar zeker niet alles. De nadruk van de collectie ligt op series. Zeker de series die in eigen beheer worden gemaakt, worden gepromoot. Dat is logisch want deze content is uniek voor Netflix. 'House of Cards' was daar het eerste voorbeeld van. Overigens produceert Netflix tegenwoordig ook films, de budgetten en kwaliteit ervan doen niet onder voor de films van de traditionele filmmaatschappijen.

De aangekochte films zijn niet actueel in vergelijking met de films die nu in de bioscoop draaien. Na roulatie in de bioscoop komen films beschikbaar voor koop en direct daarop voor verhuur. Pas daarna stellen de filmdistributeurs ze beschikbaar aan Netflix en consorten. Opname in het assortiment is een afweging van kosten tegenover populariteit en waardering. Mede daarom wil Netflix dat je de bekeken content beoordeelt. Bij te lage waardering of te weinig kijkers verdwijnt een titel uit de catalogus.

Netflix levert -in Amerika- films en series via dvd-verhuur via post. Dit is niet zo vreemd als je weet dat Netflix begonnen is in Amerika met het verhuren en versturen van dvd's per post.
Volledigheidshalve noemen we dat Netflix geen adult content (porno) levert.

Nieuwe titels zoeken

Het aanbod van Netflix is groot, maar ze hebben niet alles. Er is ook een verschil in de catalogus per land. Wekelijks komt er nieuw materiaal bij. Wil je op de hoogte blijven van nieuwe titels dan kun je een abonnement nemen op de nieuwsbrief van Netflix. Ongeveer eens per week krijg je daarmee een aanbeveling van nieuwe titels.
Wanneer je een completer overzicht wilt van het nieuwe materiaal dan helpt de app 'Upflix'. Die is er voor iOS en Android. Of gebruik deze websites voor het overzicht:
filmvandaag.nl
moviemeter.nl
Amerikaanse catalogus: What's on Netflix

Zoeken in Netflix

Netflix laat je zoeken op titel of op categorie. Maar het aantal categorieen is beperkt, lijkt het. Er zijn wel degelijk meer categorieŽn. Kijk eens op deze (Engelstalige) pagina: What's on Netflix

Netflix kijken in het buitenland - geoblocking

Sinds 1 april 2018 is Netflix in alle EU-lidstaten te bekijken door haar abonnees, er is geen geoblocking meer voor EU-burgers.
Wanneer je in het buitenland bent en geen toegang krijgt tot je Netflix-account, kan een VPN-verbinding soelaas bieden. Lees meer hierover op de pagina VPN

Melding "Uit onze gegevens blijkt dat je een unblocker of proxy gebruikt.

Wanneer je via een hotspot of semi-openbare locatie (hotel, appartement) verbinding met internet legt, gebruik je als het goed is een VPN (voor veiligheid). Al doe je dat in Nederland en gebruik je een Nederlands VPN-adres, het kijken naar Netflix lukt niet. Je krijgt de melding "Er is een fout opgetreden... Streamingfout. Uit onze gegevens blijkt dat je een unblocker of proxy gebruikt." De enige oplossing die wordt gegeven is het uitzetten van de VPN-verbinding.

Amerikaanse content Netflix: Media Hint of VPN

De Amerikaanse catalogus van Netflix is groter dan onze Nederlandse. Het is mogelijk om toegang tot Amerikaanse content te krijgen met een add-on voor de browsers Chrome en Firefox. De dienst zelf is niet gratis: Media Hint
Een andere manier van toegang krijgen tot Amerikaanse content is het gebruik van een VPN-verbinding. Een gespeciliseerde VPN-leverancier is Hola.