VPN - verbinding

Wat is VPN?

VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Het is je eigen veilige privéverbinding via internet, vandaar dat men vaak spreekt over VPN-verbinding of VPN-tunnel. In essentie is het een beveiligde verbinding tussen jouw netwerk of computer met een ander netwerk. Het doel is om te voorkomen dat gegevens gelezen of gewijzigd kunnen worden als je van internet gebruikmaakt. Dit is van belang als je thuiswerkt en contact legt met het bedrijfsnetwerk.

VPN-diensten via VPN-servers

Een VPN-verbinding zet je op tussen jouw computer en een andere computer(server). Deze computer kan overal in de wereld staan. Een VPN-dienst geeft je de mogelijkheid om te internetten via een server elders. En nu komt het mooie: doordat je een verbinding hebt met internet via die andere server krijg je het ip-adres van die server.
Wanneer je anoniem op internet wil surfen dan is dit een goed uitgangspunt voor anonimiteit. Veel VPN-diensten slaan de loggegevens niet op zodat achteraf niet traceerbaar is welke gebruiker achter welk ip-adres zit of zat.
Wanneer je gebruikmaakt van internet op openbare locaties zoals hot-spots dan voorkomt een vpn-verbinding dat een malafide hot-spot jouw data kan onderscheppen. hot-spot

VPN bij films kijken

Film-kijken Een VPN-tunnel bij films kijken komt van pas als je de website die je bezoekt voor de gek wilt houden, met name als je wilt doen alsof je in een ander land bent. Tot medio 2018 bestonden er in Europa geoblokkades waardoor je in Frankrijk geen films van Nederlandse aanbieders kon kijken. Die situatie is gelukkig voorbij.
De catalogi van een video-aanbieder kunnen verschillen per land. Wil je met je Netflix-account de Amerikaanse catalogus gebruiken, dan kan een VPN-verbinding met een Amerikaanse server je helpen. Maar... zo'n truc lukt niet altijd. Video-diensten gaan dit actief tegen. VPN-leveranciers claimen speciale opties te hebben om het herkennen tegen te gaan. In de praktijk is er geen garantie voor succes, waarschijnlijk omdat de gebruikte ip-adressen van deze VPN-servers op een zwarte lijst staan.
We noemen Hola specifiek omdat deze dienst gespecialieerd is in video-toegang.

Nadelen VPN

Natuurlijk zijn er ook minpunten:
  • Het kost geld. Je hebt een betaald abonnement nodig, de gratis diensten zijn niet goed genoeg.
  • Het vertraagt een beetje doordat het dataverkeer over meer schijven loopt.
  • Inloggen en het eventueel wisselen van server kost tijd.
  • Bepaalde diensten werken niet. Dat zijn diensten die jouw normale ip-adres verwachten. Denk aan webtv van je provider. Als je bijvoorbeeld inlogt bij Google-diensten of Netflix kun je beveiligingsmeldingen ontvangen.
  • Gebruik je een VPN-tunnel voor je werk, sluit die na werktijd: het bedrijf kan anders in theorie volgen wat je doet.
Een praktijkvoorbeeld: je bent op vakantie en gebruikt een VPN-verbinding. Alles werkt prima totdat je een film wilt streamen. Dat lukt niet, je krijgt een cryptische melding over 'proxy', niet toegestane diensten of een foutcode. Oorzaak: de leverancier van de content heeft gemerkt dat je niet vanuit Nederland kijkt. Deze blokkade kan optreden als je bij de VPN kiest voor een server ergens in Nederland. Het komt zelfs voor in Nederland bij gebruik van een hotspot of in een hotel of appartement.
Bij Netflix is de melding: "Uit onze gegevens blijkt dat je een unblocker of proxy gebruikt. Netflix geeft als enige oplossing het uitzetten van de VPN-verbinding.
Youtube kan bij gebruik van een VPN melden: "De gebruiker die de video heeft geüpload, heeft deze video niet beschikbaar gemaakt in jouw land."