VPN: oplossing voor geo-blocking

De meeste vakantiewoningen en hotels beschikken inmiddels over internet. Steeds meer mensen maken hiervan gebruik met een laptop, tablet of smartphone. Het bekijken van 'Uitzending gemist' of zelfs online videodiensten vanuit Nederland (VOD) is mogelijk. Er is echter een beperking: bepaalde content mag vanwege auteursrechten niet buiten Nederland en BelgiŽ getoond worden. Dit wordt geo-blocking genoemd.
De beperkte uitzendrechten hebben tot gevolg dat sommige programma's van Uitzendinggemist.nl niet worden doorgegeven. Als u online films wilt huren dan heeft u helemaal pech: die worden allemaal geblokkeerd.

Er is een oplossing voor dit probleem: VPN. Virtual Private Network is een protocol dat geladen moet worden en dat een beveiligde verbinding kan maken tussen uw computer en een andere computer. Die speciale verbinding is nodig om een vpn-tunnel te kunnen opzetten met een server die in Nederland staat. Vanuit het buitenland komt u via de tunnel uit in Nederland. Van daaruit wordt het internetadres bezocht dat u wilt. Voor die website of videodienst lijkt het alsof u in Nederland aanwezig bent.

Eenn vpn-verbinding is meestal niet gratis, maar zeker niet duur. Reken op ongeveer vijf euro per maand voor een tijdelijk abonnement. Voor een vakantie is dat een prima oplossing waarmee Video on Demand ook in het buitenland mogelijk is.

Volledigheidhalve merken we op dat het bekijken van video's in een ander land mogelijk in strijd is met de algemene voorwaarden van die videodienst.

Aanbieders vpn-tunnels

Omleiding dataverkeer via vpn-tunnel Het bedrijf VPNTunnel geeft u 30 dagen toegang voor 5 euro (geen automatische verlenging). De setup is niet moeilijk. Het enige belangrijke is dat u kiest voor een server die in Nederland staat (voor de herkenning door de videodienst die u gebruikt).
We hebben zelf wisselende ervaringen met VPNTunnel. De ene periode werkte alles probleemloos, in een andere periode konden we totaal geen toegang krijgen omdat de server doorlopend meldde "Error whilst connecting Server is full". De helpdesk reageerde traag en kon geen verklaring vinden voor het probleem. We kregen wel ons geld terug.


Een andere vpn-dienst is VPNxs. Een maand toegang kost 3,95 euro (100 GB data) of 5,95 euro (fair use). Er is zelfs een probeerperiode van drie dagen mogelijk (met beperkte capaciteit).
U krijgt een herinneringsmail om het abonnement te verlengen, als u niet reageert stopt het abonnement. Ideaal dus voor een tijdelijke periode zoals een vakantie.

VPN en andere internetverbindingen of netwerken

Een VPN-verbinding is een extra verbinding naast de normale internetverbinding. Als een VPN-verbinding tot stand is gekomen, kan het gebeuren dat u niet meer normaal kunt surfen of e-mail ophalen. Het kan ook zijn dat het werkt, dat alles via het VPN loopt. Dat laatste is niet altijd gewenst; bij gebruik van een bedrijfs-VPN wil je als gebruiker soms niet dat het bedrijf je privť-activiteiten kan monitoren. Bovendien is het verkeer dat via een VPN loopt iets langzamer, afhankelijk natuurlijk van de capaciteit en configuratie van het VPN.

Wanneer het 'normale internetverkeer' niet werkt dan blokkeert de VPN-verbinding dit (meestal gaat het om een bedrijfs-VPN). De oplossing onder Windows is om de instelling van het VPN zodanig in te richten dat niet meer al het verkeer via het VPN loopt.
Kies: Configuratiescherm | Netwerkcentrum | Adapterinstellingen wijzigen. Kies daar de Eigenschappen van de VPN-verbinding. Selecteer het tabblad Netwerk. Selecteer Internet Protocol versie 4 en kies Eigenschappen. Klik op de button Geavanceerd. Haal het vinkje weg bij 'Standaardgateway'.

Gratis VPN?

Het zou mooi zijn, een gratis VPN-dienst. Onze ervaring is dat 'gratis VPN' op zijn minst restricties met zich meebrengt. Denk dan bijvoorbeeld aan een beperkt aantal servers of landen, lagere snelheid of 30 minuten gebruik gevolgd door 30 minuten inactiviteit.
Kortom: er valt bijna niet te ontkomen aan een financiŽle bijdrage. Dat is te billijken, per slot moeten servers in de lucht worden gehouden en dat kost geld.

Recentelijk vonden we een gratis dienst die goed lijkt te functioneren: CyberGhost. Men levert luxere betaalde versie maar de gratis VPN doet wat hij moet doen. Er is zelfs een ruime keuze uit landen. Ook kunnen specifieke servers worden gekozen (met specifieke ip-adressen). Voor het kijken naar video in een bepaald land voldoet het aangeven van dat land. Download het programma en installeer het. U hoeft niet in te loggen, alleen de ingave van 'Simulated Country' is genoeg. Met de grote startknop midden onderaan start u de verbinding. Hierna kunt u surfen en denken de websites die u bezoekt dat u zich bevindt in het gesimuleerde land.

Netflix in het buitenland

Er zijn verschillende mogelijkheden om Netflix te kijken als je in het buitenland bent.
In EU-lidstaten is er sinds 1 april 2018 geen vuiltje meer aan de lucht: als abonnee kun je overal in de EU je eigen content bekijken.
Voor landen buiten de EU is het anders. Heeft Netflix een eigen dienst in dat land? Wil je exact dezelfde content zien als in je Nederlandse account?
Zie de pagina Netflix voor gerichte informatie.